fbpx

start een website: domein en webhosting

Als startende ondernemer komt er veel op je af. Een van de grote klussen is het (laten) bouwen van een website. Maar hoe start je een website? En wat zijn domein en webhosting?

Melissa Peelen

melissa peelen

Misschien heb je, bij het registreren van de bedrijfsnaam, direct je domein geclaimd. Voor een aantal euro per jaar is het domein van jou. Maar wat is het eigenlijk? 

Domeinnaam 

Om je de technische details te besparen, een domein is het adres van de website. Het is de start van het bouwen van jouw website. Zonder domeinnaam wordt het lastig om de website te bezoeken. Daarnaast kun je een domeinnaam ook gebruiken als zakelijk e-mail adres. 

Wees vooral duidelijk met het kiezen van je domeinnaam. Het gebruiken van je eigen bedrijfsnaam werkt het best! Is jouw domeinnaam al bezet, dan kun je kiezen voor een combinatie. In sommige gevallen kun je een domeinnaam overkopen. Houd er vooral rekening mee dat een domeinnaam duidelijk is en gemakkelijk te bezoeken voor potentiële klanten. 

“Je kunt het zo zien: www.ditismijndomeinnaam.nl en info@ditismijndomeinnaam.nl”

Webhosting

Als je een domein hebt geregistreerd wil je, met die URL, een website (laten) bouwen. Daarvoor is ruimte nodig op een server. Webhosting is een stukje ruimte dat je huurt op de server van een gespecialiseerd bedrijf. Het zorgt dat jouw website online kan en daardoor gevonden kan worden door potentiële klanten. 

De hoeveelheid ruimte die je huurt hangt af van de inhoud van jouw website. Je kunt je wellicht voorstellen dat er meer serverruimte (ook wel schijfruimte) nodig is voor een webshop dan voor een site met een aantal informatieve pagina’s. Kies dus een hostingpakket dat past bij het gebruik en doel van de website. Te weinig schijfruimte kan er voor zorgen dat je website erg traag wordt. 

Bij welk bedrijf sluit je een domein en webhosting af?

Nu je weet wat domein en webhosting is, kun je een bedrijf kiezen waar je dit wilt onderbrengen. Het aanbod is groot dus het is verstandig om goed na te denken over jouw wensen. Een goede hostingprovider kan je namelijk veel tijd en moeite besparen! 

Kies je voor veel schijfruimte, makkelijke overstapservice of misschien de goedkoopste?

Heb je geen verstand van domein, hosting, servers en SSL certificaten? Kies dan een hostingprovider die dit voor jou verzorgd. Daarnaast kan het fijn zijn om een bedrijf te kiezen met een goede helpdesk, het kan behoorlijk technisch worden en hulp is dan erg welkom. 😉

TIP: via deze website kun je hostingproviders vergelijken. 

En dan…

Zodra je een naam en ruimte op een server hebt, kun je aan de slag met de inrichting van de website. Dit doe je via een CMS (content management systeem). De meest gebruikte CMS voor zzp of MKB zijn WordPress, Joomla of Wix.

En daarna, als je een keuze hebt gemaakt voor een CMS, kan het bouwen van de website beginnen!