fbpx

Optimaliseren in WordPress

Misschien ben je net begonnen met een website of ben je al een tijdje bezig en wil je meer bezoekers?

In dit blog ga ik je tips en trics geven voor het optimaliseren van je WordPress website.

Melissa Peelen

melissa peelen

In it to win it! 

Voordat je begint met optimaliseren wil je natuurlijk weten waarvoor je het doet. Ook is het goed om je te realiseren dat website optimalisatie een continu proces is. De online mogelijkheden worden steeds meer en zowel de zoekmachines als je concurrenten blijven veranderen. Wil je bezoekers aantrekken of behouden? Dan is het dus goed om regelmatig je website te optimaliseren. Misschien kan ik je overtuigen met het volgende rijtje: 

Door website optimalisatie wordt je website:

  • Hoger gerankt in Google
  • Gebruiksvriendelijker 
  • Sneller
  • En dus leuker voor de lezer en beter om te converteren…

Ik hoop dat je inmiddels overtuigd bent om aan de slag te gaan. Ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je kan starten met optimaliseren en welke tools jou hierbij gaan helpen! 

 

Achter de schermen

We beginnen achter de schermen. Een technisch goede website heeft veel voordelen, dat wist je misschien al, maar wist je ook dat er talloze plug-ins zijn die helpen om ook zonder technische kennis, veel technisch te optimaliseren. Hierdoor wordt het al minder spannend om aan de gang te gaan met dit IT-klusje. Een aantal plug-ins benoem ik daarom ook in dit blog. 

 

Safety first! 

Voordat je begint met optimaliseren is het aan te raden om een goede back up te maken. Dit kan met behulp van bijvoorbeeld de plug-in UpdraftPlus en bespaart je een hoop stress als het mis gaat. UpdraftPlus is een van de grootste gratis back-up plug-ins. Daarnaast heeft deze plug-in de mogelijkheid om je back-ups in je cloud te bewaren, heel fijn voor de snelheid van je website!

 

Updaten loont

Eigenlijk iedere keer als ik in mijn WordPress website inlog, zie ik het oranje rondje met updates oppoppen. Het updaten van je plug-ins heeft simpelweg als voordeel dat de plug-ins weer up-to-date zijn. Dat klinkt als een inkoppertje, en dat is het ook. 

Achter al die plug-ins zit een team aan developers die continu de plug-ins verbeteren. Dit zorgt ervoor dat up-to-date plug-ins beter functioneren. 

 

Suuupersnel surfen 

Waarschijnlijk wil je een snelle website. Een snelle website is gebruiksvriendelijk en draagt eraan bij dat bezoekers terug komen op jouw website. 

Heb je jouw website wel eens gecheckt in Google PageSpeed

PageSpeed geeft je inzicht in de online prestaties van jouw website. Al is het soms wel even schrikken, er wordt ook een tal van verbeteringen aangedragen specifiek voor jouw website. Bekijk eens wat jij kunt verbeteren aan de snelheid van jouw website.

Ook zijn er een aantal plug-ins die de snelheid van jouw website flink kunnen verbeteren. Ondanks dat te veel plug-ins je website juist trager kunnen maken, zijn er een aantal wel echt aan te raden.. 

Bijvoorbeeld WP Smush. Grote afbeeldingen in een site werken vertragend. Met deze plug-in kun je het formaat van de afbeelding aanpassen naar het gekozen formaat in de site. 

Daarnaast is de plug-in Autoptimize echt onmisbaar! Autoptimize zorgt dat de CSS en het JavaScript minimaliseert. Je kunt je misschien voorstellen dat de codering aan de achterkant van de site groot is. Deze plug- in haalt ‘onnodige’ codes uit de het script zoals spaties, enters en ongebruikte lege velden.

Side note: Wil je de afbeeldingen op je website helemaal optimaliseren? Zet ze dan om in een WebP bestand. Dit bestandstype, ontwikkeld door Google, heeft een hogere kwaliteit dan jpeg. Ondanks dat het bestand zelf minder groot is. Dit bevorderd de snelheid van je website.

Nu je website achter de schermen up-to-date is, is het tijd om aan de website bezoeker te denken. Dit is tenslotte degene waarvoor je het doen! 

Meer weten over het optimaliseren voor je website bezoeker?

> lees dan verder in het blog: Bezoeker = koning.